Osho minden napra: Bizalom

Ne feledd, hogy soha, semmiképpen nem szabad bizalmatlanná válnod. Még ha a bizalmad meg is engedi másoknak, hogy becsapjanak, az is jobb, mint ha nem bízol.

Nagyon könnyű bízni, ha mindenki szeret, és senki nem csap be. De ha az egész világ álnok, ha mindenki szívesen rászedne – és csak akkor tudnak rászedni, ha bízol bennük -, még akkor is, akkor is bízz. Sose veszítsd el a bizalmat a bizalomban, bármi legyen is az ára, és sosem leszel vesztes, mert maga a bizalom a legvégső cél. Nem szabad, hogy eszköz legyen valami máshoz, mert megvan a saját belső értéke.

Ha képes vagy a bizalomra, nyitott maradsz. Az emberek védekezésként bezárulnak, hogy senki se tudja rászedni vagy kihasználni őket. Hadd használjanak ki! Ha szüntelenül ragaszkodsz a bizalomhoz, akkor csodálatos virágzás veszi kezdetét, mert akkor nincs félelem. A félelmet az ébreszti, hogy az emberek be fognak csapni – de ha ezt egyszer elfogadod, nincs többé félelem, tehát nem akadályozza semmi, hogy megnyílj. A félelem sokkal veszélyesebb, mint bármilyen sérelem, amit mások okozhatnak. Ez a félelem megmérgezheti az egész életedet. Ezért maradj nyitott, és bízz ártatlanul, feltétel nélkül.

Virágba borulsz majd, és segítesz másoknak is virágba borulni, amint tudatára ébrednek, hogy téged egyáltalán nem tudnak rászedni, sőt éppen önmagukat szedik rá. Nem csaphatsz be újra és újra, vég nélkül valakit, ha ő töretlen bizalommal fordul feléd. Maga a bizalom fog visszalökni téged önmagadnak újra és újra.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük