Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a párkapcsolatunk?

1.Elismerjük, hogy szükségünk van a másikra

Mindkét nem érzi a hiányát annak, ami a másikban megvan, és mindketten megtudják adni azt, amire a másiknak szüksége van. Ahhoz tehát, hogy egy párkapcsolat sikeres legyen, az kell, hogy a férfi férfi legyen és férfi maradjon, a nő pedig nő legyen és nő maradjon.

2. Nem akarjuk megváltoztatni a partnerünket

A férfiak és a nők különbözőek, nemcsak testileg, hanem minden szempontból. Ha valaki belemegy egy párkapcsolatba, akkor olyasmibe kezd, ami idegen számára. Minden olyan kísérlet kudarcra van ítélve és tönkre teszi a kapcsolatot, ami meg akarja változtatni a partnert, ami úgymond közelebb akarja hozni önmagához.

Ha elismerjük, hogy a másik fél is rendben van, akkor feladunk valamit önmagunkból. Hirtelen azzal szembesülünk, hogy a tőlünk eltérő dolgok is ugyanolyan helyesek, bár másak. Így képesek leszünk értékelni a másikat. A másik ezáltal gazdagít bennünket. Valamit kapunk általa. Kap valamit a női minőség és a férfi is. Ez lesz azután a nagyobb egység.

3. Lemondunk arról, hogy a szex hatalmi játszma legyen

A szerelem beteljesítése néha hatalmi játékká válik a párok számára. Ha például az egyik fél szeretné és vágyik a másikra, a partner viszont csak hárít, akkor ezzel fölérendelt szerepet vesz fel, míg a másik alárendelt szerepbe szorul, és ez tönkreteszi a szerelmet.

A szerelem azon alapszik, hogy egyenjogúság van a két fél között a vágyakozásban és a visszautasításban is. A szerelem csak akkor lehet sikeres, ha mindkét fél biztos abban, hogy vágyuk a másiknál jó kezekben van, ha tudják, hogy mindketten szeretetben vágyakoznak és szeretettel utasítanak el.

4. Szeretettel adunk és elfogadunk

A párkapcsolat akkor lehet sikeres, ha folyamatosan kiegyenlítődik a két fél között az adás és elfogadás, mégpedig szeretettel.

Amikor az egyik fél ajándékot ad a másiknak, mert szereti, amint átadta az ajándékot fölérendelt helyzetbe kerül a másikkal szemben. Aki kapott valamit egyfajta kötelezettséget érez, és megpróbálja kiegyenlíteni azzal, hogy ő is ad valamit. Mivel szereti a másikat a biztonság kedvéért többet ad, mint amit kapott. Ezzel a másik kerül az elkötelezettség nyomása alá. Ő is megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt, és ő is valamivel többet ad. Így, ha a kiegyenlítődés iránti szükséglet szeretettel párosul, egyre fokozódó cserefolyamat alakul ki, nagy mennyiségű adás és elfogadás. Ez még szorosabban egymáshoz köti a két embert és így fokozódik bennük a boldogság érzése.

Sokszor megtörténik, hogy az egyik fél okoz valamit a másiknak, amivel megbántja. Ilyenkor is megvan a megbántott félben a kiegyenlítés iránti szükséglet. Bosszúvágy van benne. Tehát ő is okoz valamit a másiknak, és mivel úgy érzi, neki van igaza, valamivel több rosszat ad vissza. Ezzel is kialakul egy intenzív cserefolyamat, de rossz irányú. Ez a csere is összeköti a feleket, de a boldogtalanságban.

Hogyan lépjünk ki ebből? Van egy egyszerű szabály. Mivel szeretjük a partnerünket a negatív cserefolyamatnál valamivel kevesebb rosszat adjunk vissza! Ezzel újra elkezdődhet a pozitív cserefolyamat.

5. A partnerrel együtt a családjával is házasságot kötünk

Vannak, akik azt mondják: ” Az én családom rendben van, de a partneremé borzasztó.” Ez megmérgezi a párkapcsolatot. Aki házasságot köt valakivel, az a másik családjával is frigyre lép. Ez azt jelenti, hogy tisztelnie és szeretnie kell a partnere családját, mintha az maga a partner lenne. Csak akkor lehet sikeres a szerelmük.

Ehhez mindkét félnek el kell hagynia a családját. Nem csak külsődleges értelemben, hanem mindenkinek el kell engednie néhány olyan elvet, amelyek a családjában hatnak, és ki kell alakítania új elveket a partnerével, amelyek úgymond mindkét családnak megfelelnek. Ezen az új szinten élhet bensőséges kapcsolatban a pár.

6. Ha különleges ajándékot kapunk, nagyra értékeljük

Bizonyos pároknak különös a sorsa. Például, ha az egyik félnek nem lehet gyereke, ám a másik szeretne családot. Annak, akinek nem lehet gyereke, ez a személyes sorsa. Nem várhatja el, hogy a másik osztozzék vele ebben a sorsban. Ezért belsőleg el kell, hogy engedje partnerét. Ha mégis vele marad a társa, az különleges ajándék és ilyen ajándékként is kell értékelni. Ilyen esetben együtt maradhatnak.

7. A párkapcsolatunk marad az első helyen a gyermek megérkezése után is

A párkapcsolatról fontos tudni, hogy elsőbbséget élvez a szülői szereppel szemben. Az, hogy a partnerek szülők lettek, a párkapcsolat folytatása. A szülők gyerekek iránti szeretete a párkapcsolatból táplálkozik, annak a folytatása. Ha a párkapcsolat foglalja el az első helyet, akkor a szülői szerepben is jobban helyt tudnak állni. És mindenek előtt: azok a gyerekek érzik magukat nagyon boldognak, akiknek a szülei szeretik egymást partnerként.

Forrás: Johannes Neuhauser-Mitől működik a szerelem? Bert Hellinger párterápiája

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük