Testünk jelzései: Szívpanaszok

A tünetek és a betegségek szinte mindig a lélek mélyéről érkező segély kiáltásként értendők. Jelek, amelyek a test szintjén hívják fel magukra a figyelmet, és megnyitják előttünk a lehetőséget, hogy egy elnyomott múltbeli élményt szeretettel beépítsünk az életünkbe.

Az enyhébb és átmeneti szívpanaszokat gyakran stresszhelyzetek váltják ki. Mihelyt a terhelés megszűnik, rendszerint a szívproblémák is elmúlnak. A partnerrel való szakítás, az iskolában és a munkahelyen való megfelelés kényszere, a partner vagy valamelyik szülő betegsége például szívritmuszavart okozhat. Természetesen vannak olyan szívpanaszok is, amelyek életkorfüggők vagy nem lelki okokra vezethetők vissza. Mindezt szakorvossal kell tisztázni.

A krónikus szívpanaszoknál, amelyek nyilvánvalóan nem olyan időlegesen terhelő körülményekhez kötődnek, mint az imént leírtak, érdemes rákérdezni egyéb okokra is. A szívfájdalom gyakran a visszatartott kötődés jele. Ha a mellőzött személy iránti szeretet szabad utat kap, a szívfájdalom is alábbhagy. A szívpanaszok gyakran olyanoknál fordulnak elő, akik már gyermekkorukban is sok „szívfájdalmat” éltek át. A krónikus szívpanaszokkal élő emberek közül nagyon sokan nem ismerik vagy korán elveszítik vér szerinti apjukat.

Részlet Thomas Scháfer : Amikor a test jelez című könyvéből

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük